Istraživanja

Likovno izražavanje

Kako se još ne mogu verbalno izraziti, djeca svoj doživljaj mogu izraziti kroz likovni izričaj. Slikanje je najiskreniji način dječjeg izražavanja (Belamarić, 1986.). Djeca govore o sebi i svojim emocijama kroz sadržaj slike, odabir boja, kompoziciju boja i oblika te načinu slikanja. U stvaralačkom likovnom procesu djeca nam otkrivaju svoj unutrašnji svijet, svoja emocionalna i duhovna stanja, svoja iskustva, sociokulturni utjecaji i kontekst u kojem djeca stvaraju. Kroz likovni izričaj djeca se oslobađaju psihičke napetosti i ublažuju, smanjuju ili otpuštaju neke emocije s kojima se teško nose kao što su strahovi, tuge, uznemirenosti. Kreativno izražavanje emocija, a u kasnijoj dobi i osvještavanje i verbalno izražavanje, a s ciljem razvoja emocionalne samokonkole predstavlja temelj ranog emocionalnog učenja. Iskazivanje emocija kroz likovni proces utječe na razvoj emocionalne inteligencije.

Osjetilni poticaj mirisa

Malo dijete osjetilima doživljava svijet i osjetilno iskustvo je temelj djetetove aktivnosti, njegovog istraživanja i upoznavanja svijeta. Osjetila su poveznica umutarnjeg i vanjskog, djeteta i svijeta. Senzorni razvoj djeteta temelj je djetetovog razvoja osobnosti. Kroz umjetničko izražavanje dijete prerađuje ono što je senzorno primilo. Vizualna opažanja nekog predmeta ili verbalni poticaji, npr. priča ili auditivni doživljaj, npr. slušanje glazbe tradicionalno su poticaji za likovno izražavanje.  Istraživanja su pokazala da nevizualni poticaji potiču veću kreativnost, razvijaju maštu te pružaju djeci mogućnost da iskažu emocije koje verbalno ne mogu još izraziti.

Prvo istraživanje

U prvom istraživanju željela sam potvrditi hipotezu da miris svakog esencijalnog ulja izaziva drugačiji emocionalni doživljaj i drugačiji likovni izričaj Kako bi je potvrdila djeci sam davala po jedan list papira crtom podijeljen na dva jednaka dijela i uvijek ista dva esencijalna ulja. Odabrala sam lavandu i čajevac, koji su po arhetipu mama i tata i kao takva dvije potpuno različite energije. Lavanda ima duhovnu vibraciju bezuvjetne ljubavi i nosi energiju zaštite, brižnosti, podrške. Čajevac ima duhovnu vibraciju usmjerenosti i nosi energiju zaštite, sigurnost, snage, hrabrosti i odlučnost.

Kritički osvrt

Od desetoro djece osmero ih je bilo jako zainteresirano. Vrijeme provedeno u slikanju bilo je vrlo različito, ali to nije utjecalo na kvalitetu izražavanja energije mirisa. Neki su u vrlo kratkom vremenu naslikali dva potpuno različita doživljaja mirisa i dočarali različitost mirisa.

Kod sve djece se primjećuje uzorak da su dva mirisa slikala na sasvim različite načine. Vidljiv je drugačiji način držanja kista i drugačiji pokreti nanošenja boje kistom. Za slikanje mirisa lavande koristili su svjetlije i tople boje i nanosili su boju izrazito nježno, blago i mirno. Za slikanje mirisa čajevca koristili su intenzivnije nijanse i hladne boje iz spektra te su imali žustrije i kraće pokrete kistom.

Analizom promatranja djece tijekom slikanja i kasnije samih slika vidlljivo je da mirisi različitih esencijalnih ulja izazivaju kod djece različite doživljaje. Vidljivo je i da djeca intuitivno i nepogrešivo osjete pojedinu energiju ulja.


Dječak L. ima 5 godina. Slikao je vrlo dugo i mirno. Slikajući lavandu koristio je sve osnovne boje, ali ih je nanosio vrlo nježno i lagano. Na papiru je miješao boje i uživao u njihovom prelijevanju. Čajevac je slikao sasvim drugom tehnikom, u nekoliko kratkih poteza i udarajući kistom po papiru ostavljajući točke. Boje su puno intenzivnije

Dijete P. ima dvije i pol godine. Lavandu je naslikao u nježnim ružičastim tonovima laganih pokreta, a čajevac u zeleno-plavim tonovima puno žustrijih pokreta kistom

Dječak N. ima tri godine. Slikao je u najkraćem periodu, no interes je bio vrlo velik. Mirišući esencijalno ulje, zatvorio je oči i bez riječi krenuo u aktivnost. U nekoliko poteza je oslikao je lavandu i to vrlo nježnim pokretima ruke, tako da je ruka skoro "lebdjela" po zraku. Čajevac je oslikao naglim i žustrim pokretima kistom. Za lavandu je koristio nježne crvene i plave tonove koji su pri mješanju davali ljubičastu boju. Za čajevac je koristio duboke zelene i plave tonove.

Drugo istraživanje

U drugom istraživanju željela sam dokazati hipotezu da temeljem maštanja i emocionalnog doživljaja mirisa djeca se mogu bogatije likovno izraziti.

Za drugu hipotezu odabrala sam esencijalno ulje geranij koji je po arhetipu mirotvorac i ima duhovnu vibraciju pomirenja. Nosi energiju mira, prihvaćanja i razumijevanja.

Ovo ulje je po energijama djeci vrlo blisko i vrlo često ga intuitivno izabiru.

Kritički osvrt

Slikanje je ponuđeno 14 djece i svi su bili zainteresirani. Vrlo jaku motivaciju pokazalo je osmero djece. Vrijeme provedeno u slikanju bilo je jako produženo u odnosu na prvo. Kod sve djece se primjećuju nježni pokreti kistom i korištenje svih boja spektra. Prevladavaju tople boje slabijeg intenziteta te slike djeluju vrlo harmonično. Slike su vrlo bogate bojom. Primjetna je bila velika koncentracija, usredotočenost i mir kojim su slikali.

Analizom samog čina slikanja te slika kao krajnih rezultata, vidljivo je da mirisi potiču maštu i da emocionalni doživljaj mirisa utječe na bogatstvo izražavanja djece.

Indikativno je da niti jedno dijete nije imalo potrebu verbalno opisivati svoju sliku.